“In dit project brengen we onderdelen samen die nog niet eerder hebben samengewerkt”

Datum: 05-08-2024

Tijdens H2 Kenniscafé op dinsdag 20 augustus gaan we in gesprek over de productie en aanlanding van groene waterstof op zee. Onder andere krijg je alles te horen over de laatste stand van zaken rond het project PosHYdon, dat als doel heeft groene waterstof te produceren op een operationeel gasplatform op de Nederlandse Noordzee. David Bartmann (ENI Energy) licht alvast een tipje op van de sluier.

4 vragen aan David Bartmann, ENI Energy

1 – In mei ging op het terrein van InVesta de onshore test van start van PosHYdon, dat als doel heeft groene waterstof te produceren op een operationeel gasplatform op de Nederlandse Noordzee. Hoe is dit verlopen?

“De online test is volgens plan en naar wens verlopen. Bij een project waarbij meerdere nieuwe partijen betrokken zijn, is het essentieel dat alle partijen volgens de afspraken aanwezig zijn en de hun toegewezen taken uitvoeren. We vinden het uiterst belangrijk dat de installatie offshore goed werkt. Juist daarom hebben we de onshore test uitgevoerd, voordat we beginnen met de offshore installatie. Dit voorkomt kostbare leermomenten op locatie.”

 

2 – De elektrolyser werd bij Investa aan grondige beproevingen onderworpen, hoe werkt een dergelijke test en waar moet je dan rekening mee houden?

“In dit project brengen we onderdelen samen die nog niet eerder in combinatie hebben gewerkt. Elke partner is sterk in de eigen toepassing, maar of dit ook goed werkt in een geïntegreerde systeem moet eerst blijken. In dit geval testten we eerst elk onderdeel op z’n individuele werking en connectie met het centrale besturingsysteem, voordat we met de systeemtesten begonnen. Zo hebben we voor alle ingangssignalen getoetst of de juiste uitgangsignalen werden afgegeven. Vanuit het oogpunt van veiligheid is dit cruciaal. De unit moet adequaat reageren op afwijkingen en mogelijke gevaarlijke situaties. Bij de geïntegreerde test hebben we de unit vanuit het besturingssysteem opgestart en is dit gelukt.”

3 – Welke uitdagingen staan te wachten bij waterstofproductie op zee?

“De uitdagingen zijn in de basis niet anders dan op land. Dat wil zeggen dat alle onderdelen als eenheid moeten werken. Offshore zijn de condities natuurlijk wel even anders dan op land. Denk aan de hevigheid van wind en neerslag op zee en de invloed van zout water op de apparatuur. Regent het onshore altijd verticaal, offshore heb je vaak te maken met horizontale regen. Je moet dus anders denken.”

 
5 – Wanneer zou grootschalige waterstofproductie op zee realiteit kunnen zijn?

“De eerst Gigawatt installatie verwacht ik rond 2030-2035, afhankelijk van de investeringen die gedaan worden. Maar laten we ons eerst focussen op deze offshore pilot. Met de leerstof die deze oplevert voor de vijftien partners in het consortium zal het mogelijk zijn om toekomstige installaties beter en kostenefficiënter te maken.”

H2 Kenniscafé: Zelf produceren of importeren?

H2 kenniscafé is 22 augustus te gast bij InVesta, hét expertisecentrum voor vergassings-technologieën in Alkmaar. In mei ging op het terrein van InVesta de onshore test van start van PosHYdon.  Hoe is dit verlopen en wat zijn de ervaringen? Ook gaan we in op aanlanding en transport van groene waterstof. Hoe staat het bijvoorbeeld met de aanleg van het landelijk transportnetwerk voor waterstof? En hoe belangrijk is waterstofproductie op zee in verhouding tot de import van waterstof?

Bekijk het volledige programma en meld je aan op de WaterstofNHN community. Inloggen en naar Evenementen, zie de knop hieronder.

Gerelateerd