Avia Marees opent eerste waterstoftankstation in Noord-Holland Noord

Datum: 28-03-2022

Waterstof tanken kan binnenkort in Kolhorn. Avia Marees heeft het startschot gegeven voor de bouw van een waterstoftankstation, tevens de eerste in de Kop van Noord-Holland. Auto’s kunnen hier naar verwachting al binnen een paar weken terecht.

|
|
Avia Marees opent eerste waterstoftankstation in Noord-Holland Noord

Slow-fill installatie

Met ruim 60 tankstations bevindt Avia Marees zich midden in de energietransitie. Het Noord-Hollandse familiebedrijf investeerde eerder in snelladers voor elektrisch rijden en biedt ook alternatieve brandstoffen aan voor de b2b markt en op zijn tankstations. Daarnaast maakt het zich nu dus ook op om voertuigen aan de pomp van waterstof te voorzien.

Op de locatie Kolhorn komt een zogeheten ‘slow-fill installatie’ te staan, geproduceerd door Resato International. Hier kunnen automobilisten hun waterstofauto voltanken. Zelf geeft het familiebedrijf het goede voorbeeld door met een eigen waterstofauto de weg op te gaan.

Ervaring opdoen

Waterstof geldt als een veelbelovende brandstof als het gaat om het CO2-vrij maken van het wegverkeer. Op dit moment zijn er nog maar een paar tankstations waar automobilisten kunnen tanken. Tankhouders wachten op voldoende vraag uit de markt, terwijl automobilisten wachten op een voldoende ruim aanbod om waterstof te tanken.

Met de plaatsing van een waterstofvulpunt wil directeur Dick Jan Marees die patstelling helpen doorbreken. Hij benadrukt dat het om een kleinschalig project gaat, dat vooral is bedoeld om ervaring op te doen “In heel Nederland lopen diverse initiatieven met waterstof, maar het duurt erg lang. Daarom hebben wij gezegd: laten wij dan zo’n vulpunt plaatsen.”

De bevoorrading van het waterstoftankstation zal in eerste instantie gebeuren door middel van bottleracks met gasflessen. In de beginfase is dat genoeg om in de vraag voorzien, verwacht Marees. “Als blijkt dat we moeten opschalen, dan zullen we daarin investeren.”

Hygro waterstofmolen

Een van de opties die wat Dick Jan Marees betreft open ligt, is waterstof aanbieden van de Hygro waterstofmolen in de Wieringermeer. “Wanneer deze eenmaal operationeel is, zouden we daar de bottlerack kunnen gaan afvullen. Of misschien is er een directe aansluiting mogelijk. Uiteindelijk is dat het mooiste: waterstof dat lokaal wordt geproduceerd.”

Binnen het DUWAAL project wordt ook gewerkt aan een NXT waterstoftankstation op bedrijventerrein Boekelermeer. Dit tankstation van GP Groot ontvangt duurzaam geproduceerde waterstof direct van een nabijgelegen Hygro waterstofmolen. Het is de bedoeling dat bij het tankstation vanaf het voorjaar werkelijk watertof getankt kan worden.

Gerelateerd