Financiering van je waterstofambities? 'Denk ook eens aan fossiele olie- en gasbedrijven'

Datum: 07-11-2023

Tijdens de tweede editie van H2Kenniscafé neemt Martin Landkroon de bezoekers mee in de kansen en knelpunten bij de financiering van duurzame initiatieven. Aan de orde komt onder andere de case Blue Marble Charging, een innovatieve onderneming op het gebied van slimme laadstations en bijbehorende software.

|
|
Financiering van je waterstofambities? ‘Kijk ook eens naar fossiele olie- en gasbedrijven’

Martin Landkroon heeft management- en directiefuncties bekleed bij Van Lanschot Bankiers en Rabobank en is tegenwoordig werkzaam als senior Adviseur Team Ondernemen bij KplusV. Tevens is hij voorzitter van de Financieringstafel Metropool Regio Amsterdam en projectmanager van het EU-programma Generation-E om ondernemingen in de duurzame energie te scalen.

Gestructureerd groeiplan

Nederland heeft een gezond startup en scale-up-klimaat. Landkroon ziet veel dynamiek en initiatieven. “Vooral in universiteitssteden vind je die volop. Maar ondernemen is risico nemen en dat geldt al helemaal voor startups. “Grofweg kun je zeggen dat slechts 10% van de initiatieven de startupfase overleeft. Vaak heeft dat te maken met het gemis van een helder, gestructureerd groeiplan. Te vaak is er wel een groeiplan, maar zit dat in het hoofd van de ondernemer. Of  een startup heeft meer founding partners die allemaal een ander plan in het hoofd hebben.”

Ook als en bedrijf de startupfase overleeft, is de koers nog niet gelopen. “Vaak is het idee dat de rest dan vanzelf gaat. Helaas! Onderzoek van de Erasmus Universiteit laat zien dat maar weinig scale-ups echt doorgroeien. Je hebt jaarlijks minimaal 20% omzet- of personeelsgroei nodig gedurende de eerste drie jaar. Dat lukt lang niet alle ondernemingen.”

Vooral tussen het vijfde tot achtste jaar gaat het vaak mis, stelt Landkroon vast. “Het bestaande leiderschap sluit niet meer aan bij de nieuwe fase waarin het bedrijf komt. De bedrijfsvoering wordt simpelweg te complex, een klein team moet aan teveel touwtjes tegelijk trekken. Tijdens het H2 Kenniscafé neem ik de bezoekers mee in deze groeifases aan de hand van de ‘scale-up monitor’ van de Erasmus Universiteit.”

Goed is goed genoeg

Kleine bedrijven, starters en innovatieve bedrijven hebben relatief veel behoefte aan financiering om hun groei- en innovatieplannen te kunnen bekostigen. Maar juist zij hebben moeite die financiering te vinden. Om te voorkomen dat de verduurzaming vertraging oploopt, is het belangrijk om innovaties zo snel mogelijk naar de markt te brengen. “Blijf niet hangen in voortdurende technische vervolmaking. Goed is goed genoeg.

Tegelijk is het essentieel dat de ondernemer zijn groeiplannen helder en gestructureerd op papier zet. “Zodat je het vertrouwen kan winnen van financiers. Wacht daarmee niet tot je financiële middelen op dreigen te raken; kom veel eerder in actie. Een financieringstraject duurt al gauw 3 tot 9 maanden.

“Kijk ook welk soort financiering jouw bedrijf nodig hebt. Elke ontwikkelingsfase vraagt om een ander type financier of andere mix van financiers. Veel publieke financiers zijn bovendien pas bereid om te investeren als er private cofinanciering is.”

Blue Marble Charging

Tijdens H2 Kenniscafé laat Martin de bezoekers kennismaken met BlueMarble Charging van de broers Robert en Martijn van de Vegte. Zij timmeren goed aan de weg met een integrale oplossing voor de transitie naar e-mobiliteit. Om vertrouwen van financiers te winnen en groei in goede banen te leiden, heeft BlueMarble aansluiting gezocht bij het Europese Generation E: programma. Scale-ups krijgen hierin advies en ondersteuning van kennispartners die bij het programma zijn aangesloten.

“Hands on hulp, heel praktisch allemaal. Heb je een exportdocument nodig, dan is er binnen het programma een ervaren jurist die je hiermee op weg helpt. Door met Generation E gecontroleerd te groeien heeft BlueMarble de weg geplaveid naar een mix van financieringen. Wat wij noemen een pizza-financiering.”

Olie- en gasbedrijven

Private-financiers zijn terughoudend met groene waterstofprojecten. De overheid kan een rol spelen om de kosten gap ten opzichte van fossiele brandstoffen te verkleinen. Maar voor groene waterstofinnovatie zou dit niet het enige alternatief moeten zijn. Landkroon ziet mooie kansen voor het ophalen van financiering op plaatsen waar ondernemers meestal niet gelijk aan denken. “Zal ik eens een steen in de vijver werpen? Waarom als duurzame scale-up niet de samenwerking zoeken met fossiele olie- en gasbedrijven?

“Zij hebben de middelen en infrastructuur die ze graag hergebruiken èn profiteren van het reputatievoordeel dat ontstaat door te investeren in duurzame innovatie. Deze samenwerking schept financiële ruimte en verkleint de groeirisico’s, zodat het daarna makkelijk is voor institutionele beleggers om in te stappen.”

Kennisbank waterstof icoon

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de financiering van je waterstofambities?

Kom dan ook naar het H2 Kenniscafé ‘Het financiële plaatje’, donderdag 16 november van 17 tot 19 uur.

Het H2 Kenniscafé is een initiatief vanuit de WaterstofNHN community. De bedoeling is dat we elke twee maanden kleinschalige bijeenkomsten organiseren waar leden in een ongedwongen sfeer kennis en ervaringen met elkaar delen en doorgeven. Kom in contact met andere leden van de WaterstofNHN community. Ga met elkaar in gesprek, wissel ideeën uit en kom samen tot concrete oplossingen en initiatieven!

Aanmelden gaat supersnel en eenvoudig:

  •  Voor leden van de WaterstofNHN community. Log in en kies onder tabblad Evenementen de optie ‘H2 Kenniscafé: het financiële plaatje. Klik op ‘Aanmelden’ en klaar!
  • Nog geen lid van de community? Schrijf je dan snel in, dat kost slechts een paar minuten. Het inschrijfformulier verschijnt automatisch als je klikt op de blauwe aanmeldknop hieronder.
Gerelateerd