Jan Willem Langeraar (Hygro): ‘Windmolen levert twee keer zoveel energie als die waterstof produceert’

Datum: 01-06-2022

„Na vijf jaar gedoe over regels, is het tijd voor
een doorbraak. In de keten van wind naar
waterstof naar wielen komen we achttien keer regels tegen die niet op elkaar en op waterstof aansluiten.”

|
|
Jan Willem Langeraar (Hygro): ‘Windmolen levert twee keer zoveel energie als die waterstof produceert’

Wirwar aan regels

Dat zegt Jan Willem Langeraar, directeur van Hygro uit Wieringermeer, in een artikel dat is verschenen in het NHD. Door de stroom uit de windturbine direct om te zetten naar waterstof en te transporteren via leidingen, worden aanzienlijke kosten bespaard. Dankzij de kostenbesparing kan het windpark- en turbine-ontwerp verbeterd worden, waardoor economisch tot twee keer meer energie kan worden gewonnen dan nu.

Door direct waterstof te produceren kunnen piekmomenten veel beter worden opgevangen. Waar een windmolen die elektriciteit levert bij zeer sterke wind veel elektriciteit levert die (vanwege het grote aanbod)  weinig waarde heeft, kan een waterstofwindmolen alle energie omzetten in waterstof en de energie aanbieden op momenten dat daar vraag naar is.

Minder ruimte

Waterstofmolens besparen ook veel ruimte. In het artikel legt Langeraar uit dat de elektriciteitsmolens veel meer ruimte in beslag nemen, vooral door alle gebouwen en fabrieken die erbij komen. Dit zorgt voor toenemende maatschappelijke weerstand. waterstof. Productie van waterstof is efficiënter, omdat dit via bestaande gaspijpen naar de afnemers gebracht, zonder noodzaak van transformatoren en een waterstoffabriek.

Het hele artikel kun je hier lezen (achter een slotje). Ben je geen abonnee, dan kun je het artikel hieronder downloaden als pdf

Gerelateerd