Pilotproject van Hydron op Texel genereert groene waterstof uit zeewater

Datum: 07-02-2022

De Nederlandse startup Hydron Energy heeft met een proefopstelling in de haven van Texel de effectiviteit aangetoond van een innovatieve oplossing voor het ontzilten en zuiveren van zeewater.

|
|
Pilotproject van Hydron op Texel genereert groene waterstof uit zeewater

Op deze manier kan groene waterstof worden geproduceerd met energie van offshore windparken en via pijpleidingen aan land wordt gebracht. Windparken op zee zijn geschikte locaties om groene waterstof te produceren. Wind op zee wekt elektriciteit op die via elektrolyse van zeewater is om te zetten in waterstof en te transporteren via bestaande gasleidingen. Productie van groene waterstof op zee heeft een aantal voordelen. Zo is transport van de waterstofmoleculen veel goedkoper dan van elektronen via nieuwe elektriciteitskabels vanaf windparken op zee naar land.

Oplossing

Hoewel er veel valt te zeggen voor de productie van groene waterstof op zee, komt grootschalige productie tot op heden niet van de grond. Dat heeft te maken met het gegeven dat elektrolyzers het gebruik vereisen van ultra zuiver water. Om ‘gewoon’ zeewater te kunnen gebruiken, moet dit eerst worden ontzilt en daarna uitgebreid worden gezuiverd en gefilterd.

Hydron Energy, een Nederlandse startup die sinds de zomer van 2021 onderdeel uitmaakt van het Duitse technologieconcern Schaeffler, heeft in nauwe samenwerking met specialisten van Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) voor dit probleem een oplossing bedacht die even innovatief als efficiënt is. Hierbij wordt restwarmte die vrijkomt bij het elektrolyseproces gebruikt om zeewater te ontzilten. Op deze manier kan groene waterstof worden geproduceerd met energie van offshore windparken en via pijpleidingen aan land wordt gebracht.

Proefopstelling op Texel

Hydron heeft de technologie getest met een proefopstelling in de haven van Texel. Het haalbaarheidsonderzoek – uitgevoerd onder de naam SEA2H2 – werd recent afgerond. Met positief resultaat: aangetoond is dat het mogelijk is om zeewater te ontzilten en zuiveren. Hydron Energy werkt nu binnen Schaeffler, aan de volgende stap: het opschalen van het hybride systeem van ontziltings- en membraanelektrolyse voor toepassing op industriële schaal.

De opwekking van groene waterstof uit windenergie is een belangrijke groeisector voor Schaeffler. Het concern wil een van de toonaangevende leveranciers van componenten worden. “Hiervoor combineren we de innovatieve ontwikkeling van Hydron met de sterke punten van Schaeffler, zoals onze expertise in het snel opschalen van producten en projecten”, verklaart Bernd Hetterscheidt, het hoofd van de strategische businessunit Waterstof bij Schaeffler.

H2TX Texel - Zeehonden op strand voor vuurtoren

Klimaatdoelstellingen

Sander ten Hoopen, een van de oprichters van Hydron Energy en tegenwoordig hoofd van Schaeffler Systems Engineering: “Waterstof geproduceerd uit groene energie van offshore windturbines gaat een cruciale rol spelen bij het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen. We zijn enorm trots dat we met onze ontwikkeling kunnen bijdragen aan de verdere uitbreiding van de waardeketen van Schaeffler en de concurrerende productie van groene waterstof.”

Gerelateerd