Hygro, SoluForce en de Dutch Egyptian Business Development Company (DEBCO) hebben een overeenkomst gesloten met de economische regio van het Suez Kanaal om groene waterstof te ontwikkelen en produceren. Partijen gaan onderzoeken of het mogelijk is om het Duwaal-project te implementeren in een van de havens in dit gebied.
Duwaal is in Noord-Holland Noord actief met de ontwikkeling van een duurzaam waterstofecosysteem met windmolens die op locatie waterstof leveren. In de nieuwe samenwerking met het Suez Kanaal Economische Zone (SCZONE) is het de bedoeling ook zonne-energie te integreren. Het voorgestelde project ‘Wind & Solar to Wheel in Egypt’ sluit aan bij de langetermijndoelstellingen van Egypte op het gebied van duurzaamheid. De economische regio van het Suezkanaal biedt een gunstige omgeving voor grootschalige productie van groene waterstof. Het gebied streeft ernaar een belangrijke hub voor hernieuwbare energie te worden in het Midden-Oosten en exporteur naar Europa, wat bijdraagt aan de wens van Egypte om een regionale kernspeler te worden in de productie van groene energie.
Het Noord-Hollandse bedrijf Soluforce legt pijpleidingen voor waterstof en werkt hierbij over de hele wereld. Directeur Robert-Jan Berg benadrukt het belang van kleinschalige productie voor de lokale acceptatie van waterstof voor het bereiken van grote importdoelstellingen. “Het ‘Wind & Solar to Wheel in Egypt’ project versnelt de lokale acceptatie van waterstof en ondersteunt tegelijkertijd de wereldwijde energietransitie. Onze ervaring met soortgelijke internationale projecten stelt ons in staat een waardevolle bijdrage te leveren aan dit initiatief, met de mogelijkheid tot replicatie in landen als Namibië, Chili en Marokko.”
Hygro is een van de aanjagers in het project Duwaal en verantwoordelijk voor het technische ontwerp en de uitvoering van alle componenten binnen de waterstofketen. Dit omvat de ontwikkeling van windturbines, elektrolyse-eenheden, pijpleidingen, compressorstations, opslagfaciliteiten, tankstations en distributiesystemen. Daarnaast maken Hygro’s iBundle-controlesysteem en patenten dragen aan de werking van het gehele project.
Jan Willem Langeraar, een van de oprichters van Hygro, merkt op dat internationale uitrol van Duwaal bijdraagt aan schaalvoordeel en lagere prijzen. “Naarmate meer projecten worden uitgerold, dalen de kosten. Dat verbetert de financiële haalbaarheid en versnelt de ontwikkeling van een groene waterstofketen. Het Duwaal-project in Egypte zal diesel vervangen door concurrerend geprijsde waterstof, wat zowel Egypte als Nederland ten goede komt.”
Het consortium waartoe naast Hygro en Soluforce ook de Dutch Egyptian Business Development Company (Debco) behoort, zal een haalbaarheidsstudie uitvoeren, ondersteund door de DHI-subsidie van de RVO. Hierbij gaat het onder meer om de selectie van de meest geschikte locatie voor de productie van groene waterstof en de plaatsing van tankstations. De studie zal ook de regelgevende mogelijkheden en beperkingen in Egypte onderzoeken.
Bijschrift headerfoto: Ondertekeningsceremonie met de SCZone-voorzitter, Waleid Gamal Eldien, in aanwezigheid van Marjolein Jongman, hoofd Economische Zaken van de Nederlandse Ambassade in Egypte.