Van wind naar wiel: Waterstoftankstations

Geïntegreerde keten van lokale productie tot en met afgifte waterstof voor wegverkeer.

|
|
Van wind naar wiel: waterstof tankstations

In NHN ligt de focus op realisatie van tankstations in:

  • Alkmaar: NXT tankstation (GP Groot)
  • Den Helder: TotalEnergies.
  • Wieringerwerf: Avia Marees (levering via H2-leiding vanaf HYGRO-molen)
  • Hoorn: Avia Marees
  • Medemblik
  • Schagen
 

Distributie van groene waterstof naar afgiftepunten vindt in eerste instantie plaats door middel van tankwagens. Op langere termijn is voorzien in de aanleg van een waterstofleiding, wat leidt tot verdere kostenverlaging en de mogelijkheid biedt om ook de gebouwde omgeving te voorzien van waterstof.

Centraal in het project ‘Van wind naar wiel’ staat de bouw van een serie van waterstoftankstations. Te beginnen met het NXT tankstation op bedrijventerrein De Boekelermeer, dat in de loop van 2022 waterstof aan de tank gaat aanbieden. Klanten zijn er ook al meteen. Stadswerk072, de afvalinzamelaar van de gemeente Alkmaar, en GP Groot inzameling gaan met zero-emissie waterstoftrucks rijden voor de inzameling van afval in de regio Alkmaar.

Van wind naar wiel is onderdeel van Duwaal, een programma dat voorziet in een aantal initiatieven om de keten van productie en afgifte van waterstof in Noord-Holland Noord gesloten te krijgen: van geïntegreerde waterstofproductie in een Hygro windturbine tot hogedruk opslag en distributie van waterstof naar de afnemer. Door deze keten in één keer te realiseren ontstaat er schaal en volume en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de kansen die waterstof biedt. Doordat afname van waterstof onderdeel te maken van het programma, is het voor partijen aan de aanbodzijde aantrekkelijk om in te stappen.

Video afspelen over Duwaal video - WaterstofNHN

Status: Kickoff H2-pijplijn in november in 2023, start aanleg na haalbaarheidsonderzoek.

Ingebruikname elektrolyse-installatie HYGRO waterstofmolen in 2025.

Opening NXT-waterstofstation Boekelermeer, januari 2024.

Wil je meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? In de WaterstofNHN community vind je meer informatie over de projecten en kom je in contact met betrokken partijen. Ga met elkaar in gesprek, stel vragen en ontdek nieuwe kansen en initiatieven voor waterstof. 

Meld je direct aan op het
Community platform
Gerelateerd