Waterstof voor walstroom

Ontwikkeling van mobiele waterstof fuel cell aggregaat om schepen te voorzien van walstroom.

|
|
Walstroom binnenhaven Den Helder
Illustratie van Walstroom

Schepen die liggen aangemeerd in de havenzijn voor hun energievoorziening aan boord veelal afhankelijk van (diesel)aggregaten. Dit kan en moet duurzamer! Project Walstroom onderzoekt of schone alternatieven de vervuilende aggregaten kunnen vervangen.

Eén van die alternatieven die worden onderzocht in het kader van het Waddenfonds project ‘Waterstof voor Walstroom’, is het ontwerpen en testen van een mobiele brandstofcel op waterstof die grote vermogens kan leveren om schepen te voorzien van walstroom.  De projectpartners willen met een proefopstelling ervaring opdoen met hoogvermogen walstroom en op basis van de opgedane ervaringen een prototype ontwikkelen van het mobiele H2-walstroomaggregaat.

Toepassing van deze technologie voorkomt tevens netcongestie, omdat schepen geen grote vermogens van het lokale elektriciteitsnet afnemen. Behalve op de ontwikkeling van aanvullende walstroom-aansluitingen wordt hierbij ingezet op uitbreiding van de netwerkcapaciteit.

Status: Het ontwerpen, testen en realiseren van
een mobiel brandstofcel-aggregaat is in ontwikkeling. Port of Den Helder verkent de mogelijkheid van aanvullende walstroom-aansluitingen. Vanuit de Regiodeal is een verkenning gestart van inzet van waterstof in een ‘smart grid-concept’.

Wil je meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? In de WaterstofNHN community vind je meer informatie over de projecten en kom je in contact met betrokken partijen. Ga met elkaar in gesprek, stel vragen en ontdek nieuwe kansen en initiatieven voor waterstof. 

Meld je direct aan op het
Community platform
Gerelateerd