Met een proefopstelling op Texel heeft Hydron laten zien dat het mogelijk is om zeewater te ontzilten en te gebruiken voor het produceren van waterstof.
De pilot van Hydron laat zien dat het mogelijk is om zeewater door middel van elektrolyse om te zetten in waterstof. Dit maakt offshore windparken tot geschikte locaties om groene waterstof te produceren. Productie van groene waterstof op zee heeft een aantal voordelen. Wind voor het opwekken van elektriciteit is volop aanwezig en transport van moleculen via leidingen is efficiënter en goedkoper dan van elektronen.
Om zeewater te ontzilten heeft de Nederlandse startup Hydron Energy in samenwerking met onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research een innovatieve oplossing bedacht. Restwarmte die vrijkomt bij elektrolyse wordt hierbij gebruikt om het zout uit het zeewater te verwijderen. De technologie is getest in de haven van Texel onder de naam SEA2H2. Gebleken is dat het mogelijk is om met een combinatie van ontzilting en membraanelektrolyse zeewater te ontzilten en zuiveren. Hydron werkt binnen de Schaeffler groep (waar de startup deel van uitmaakt) aan opschalen van de technologie voor toepassing op industriële schaal
Status: Afgerond
Wil je meer weten over dit project? In de WaterstofNHN community vind je meer informatie over de projecten en kom je in contact met betrokken partijen. Ga met elkaar in gesprek, stel vragen en ontdek nieuwe kansen en initiatieven voor waterstof.