Duurzaam transport kan waterstof tanken in Alkmaar

Datum: 12-03-2024

Sinds half januari kunnen personenauto’s, maar ook bestelbussen en vrachtauto’s in Alkmaar terecht om waterstof te tanken, een cruciale stap voorwaarts in de transitie naar duurzaam transport. In een video laten we zien hoe dit werkt en waarom de waterstoftransitie zo belangrijk is.

|
|
Duurzaam transport kan waterstof tanken in Alkmaar

Dit initiatief is slechts een van de vele innovatieve projecten op het gebied van waterstof die plaatsvinden in Noord-Holland Noord. Als erkenning voor deze voortdurende inspanningen hebben het Noordzeekanaalgebied en Noord-Holland Noord de status van Hydrogen Valley ontvangen van de Europese Unie.

NXT Mobility biedt groene waterstof aan, geproduceerd uit groen gas. Het streven is om straks groene waterstof rechtstreeks van windmolens te betrekken, in lijn met het programma Duwaal. Dit deel van het project is echter nog in ontwikkeling.

waterstof tanken in Alkmaar

Samenwerking voor verandering

Verschillende stakeholders hebben intensief samengewerkt om dit tankstation te realiseren. Marlies van Dijk van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Frank Brandsen van de New Energy Coalition en Erik Metselaar van NXT Mobility vertellen wat er nodig was om dit te bereiken. Het doorbreken van de kip-en-ei situatie is essentieel, aangezien het ontbreken van tankstations de adoptie van waterstofvoertuigen belemmert. Het doel is komende jaren een uitgebreid netwerk van waterstoftankstations te creëren, waardoor de klimaatdoelstellingen voor 2050 haalbaar worden.

Om de verschillen tussen rijden op waterstof en traditionele brandstoffen te begrijpen, spraken we met René Helmhout van HB Adviesbureau, die uit eigen ervaring kan vertellen wat de voordelen zijn van rijden op waterstof

Gerelateerd