Launch ‘WaterstofNHN’: schakels in waterstofketen met elkaar verbinden

Datum: 25-04-2023

‘Samenwerken aan een duurzame toekomst’. Dat was de titel van een door WaterstofNHN georganiseerde bijeenkomst op 20 april in De Kampanje in Den Helder. Tijdens deze drukbezochte middag werden de bezoekers meegenomen in de mogelijkheden, wensen en toepassingen van waterstof in de regio. Grote finale was de officiële lancering van WaterstofNHN, waar producenten en afnemers van waterstof elkaar vinden en kennis kunnen delen.

|
|
Launch ‘WaterstofNHN’: schakels in waterstofketen met elkaar verbinden

Productie en transport

Van opwek tot en met afgifte, in de regio werken steeds meer partijen samen om een krachtig waterstof ecosysteem te ontwikkelen. En die samenwerking is de kern tot succes, kwam ook vorige week veelvuldig naar voren.

Allereerst namen honorair hoogleraar Catrinus Jepma, Frank Brandsen (New Energy Coalition en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord) en Lennart van der Burg (TNO) de bezoekers mee in de mogelijkheden en noodzaak van waterstof. Jepma schetste de toekomst over 5 jaar van de waterstofeconomie en noemde drie zaken die hieraan vaart geven: de aanwezigheid van aardgasleidingen die aanlanden vanuit zee; de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet; en de urgentie om de industrie in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) met o.a. Tata Steel te vergroenen.

 

Samenwerken in de waterstofketen

Lennart van der Burg, TNO Faradaylab, ging dieper in op kansen voor offshore elektrolyse. Volgens Van der Burg staan we met waterstof ongeveer op het punt waar we twintig jaar geleden stonden met zonne-energie. Rond 2030 zal de vraag naar waterstof rond 60 gigawatt liggen. Nieuwe modellen elektrolyse installaties zijn hiervoor nodig. TNO zet zich in om elektrolyse-technologie te versnellen, zonder het veiligheidsaspect uit het oog te verliezen.

 

Innovaties in de praktijk

Vervolgens kregen de aanwezigen een kijkje in de samenwerkingen binnen de keten en innovaties in de praktijk. Jan Willem Langeraar (HYGRO) en André Mulder (AVIA Marees) namen het publiek mee in het project van wind naar wiel (Duwaal). Uniek onderdeel is de ontwikkeling van een windturbine met ingebouwde elektrolyser. Vanaf deze windturbine in de Wieringermeer moet een leiding worden gelegd naar het AVIA tankstation in Kolhorn. De HYGRO waterstofmolen kan 500.000 kg waterstof per jaar leveren. Genoeg om 70 vrachtwagens 100.000 km te laten rijden.

Behalve met elektrolyse is het ook mogelijk om waterstof te maken uit biomassa. Hierover vertelde Bob Busser (HyDevCo). De technische installatie is gebaseerd op de nieuw ontwikkelde Hynoca technologie. Het restproduct is biochar, een koofstofachtige stof die gebruikt kan worden als bodemverbeteraar.

HyDevCo zit weer om de hoek bij NXT mobility waar de geproduceerde waterstof getankt kan worden. Erik Metselaar vertelde over de NXT tankstations van de toekomst. Naast waterstof kunnen vrachtauto’s hier ook supersnel elektriciteit laden. Deze samenwerking  tussen GP Groot Energie, HYGRO en NXT mobility is in volle gang.

Samenwerken in de sector

Cryoworld is een belangrijke schakel in de keten rondom het transporteren van waterstof, door waterstof vloeibaar te maken wordt het volume kleiner en is het makkelijker te transporteren. Wat weer goed toepasbaar is in de lucht- en scheepvaart. Van Dam Shipping is al begonnen met de ontwikkeling van schepen die varen op waterstof. Om het gebruik van waterstof rendabel te maken is ketenintegratie essentieel, kwam ook in deze presentaties weer naar voren.

Deze boodschap werd ondersteund door Jeroen Noot (Greenport Noord-Holland Noord) en Pim Sturm (Loonbedrijf Sturm Jacobs). “We moeten én willen maar op het gebied van kunnen zijn er nog stappen nodig”. Heel praktisch gaat het dan om een tractor die rijdt op waterstof. Maar ook over wet- en regelgeving, financiering, veiligheid en kennis. Om drempels weg te nemen heeft Greenport NHN met New Energy Coalition en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord het initiatief genomen tot de oprichting van Agri Fieldlab Waterstof. Sturm Jacobs is hierin een van de partners.

 

Om de schakels in de keten aan elkaar te linken is de branchevereniging waterstof in Nederland opgericht, vertelde Jacqueline Vaessen. Nadruk ligt op waterstofproductie op zee en transporter via gasleidingen. Maar ook import van waterstof van overzee zou tot de mogelijkheden moeten behoren, vindt Vaessen.

Dat Noord-Holland vol kansen zit om een internationale Hydrogen Hub te worden benadrukte ook Wilmar van Grondelle van Projectbureau Noordzeekanaalgebied. Niet voor niets is er een aanvraag gedaan voor de Hydrogen Valley Status voor provincie Noord-Holland.

Officiële launch WaterstofNHN

https://waterstofnhn.nl/community/Om de samenwerking op regionaal niveau verder te stimuleren werd einde dag het platform WaterstofNHN officieel gelanceerd door Mark Boerée. Blijf op de hoogte van het laatste waterstofnieuws, kom meer te weten over de verschillende waterstofprojecten in de regio en ga met elkaar in gesprek door je aan te melden voor de community. De bedoeling is om dat leden van de community elkaar zowel online als offline te laten ontmoeten.

Voor dit doel zullen de komende tijd uiteenlopende kennisbijeenkomsten worden georganiseerd. Belangstellenden kunnen zich eenvoudig hiervoor aanmelden via de community.

Waterstofsubsidie voor ondernemers

Een leuke verrassing voor de bezoekers van het event was de bekendmaking van een subsidieregeling in de vorm van vouchers. Deze nieuwe subsidie die mogelijk is gemaakt dankzij de Regiodeal Maritiem Kop van Noord-Holland, is speciaal bedoeld voor het ombouwen van voer- en vaartuigen naar waterstof. “Met deze subsidie geven we een impuls aan bedrijven, zoals in de scheepvaart en agri-sector, om meer gebruik te maken van waterstof,” zei Boerée. De vouchers met een waarde tot 50.000 euro kunnen bijdragen tot 30% van de ombouwkosten voor deze bedrijven.

Impressie van de dag

Naast luisteren naar presentaties was er tijdens het event ook het nodige te zien en te  beleven. Voor de ingang van De Kampanje stond een waterstofauto geparkeerd en binnen waren onder andere een door studenten van het Alfa College uit Groningen gebouwde waterstofboot en een waterstof aangedreven fiets te bewonderen. De presentaties leverden geanimeerde gesprekken op met de makers. Bijzondere attractie was de VR-experience die de bezoekers meenam op een reis door de hele keten van waterstof: van productie tot aan toepassing.

Gerelateerd