Hygro en Ohmium: eerste elektrolysersysteem ‘Van Wind tot Wiel’ waterstofproject Duwaal

Datum: 13-06-2024

HYGRO heeft opnieuw een belangrijke stap gezet naar de realisatie van het ‘Van Wind tot wiel’ waterstofproject Duwaal. Met het Amerikaanse Ohmium is een strategische samenwerking aangegaan voor de levering van zogeheten Proton Exchange Membrane (PEM) elektrolysers.

|
|
Hygro en Ohmium: eerste elektrolysersysteem ‘Van Wind tot Wiel’ waterstofproject Duwaal

Ontwikkeling in fasen

De PEM-elektrolysers worden geïntegreerd met HYGRO’s windturbine op het EWEF windpark in de Wieringermeer om groene waterstof te produceren. Deze waterstof zal worden gedistribueerd naar regionale tankstations door gebruik te maken van HYGRO’s gepatenteerde iBundle systeem.In het demonstratieproject Duwaal willen de partners, waaronder Hygro, de technische mogelijkheden voor een efficiënte, korte waterstofketen demonstreren, en onderzoeken in hoeverre duurzame waterstof onder de huidige regels kosten-competitief kan worden.

Met steun van de Nederlandse overheid wordt het project in fasen ontwikkeld, te beginnen met een 2,5 MW elektrolyser in 2025. Er zijn plannen om dit in een latere fase uit te breiden naar 5 MW en mogelijk 10 MW. 

Eletrolyser voor Duwaal project Wieringermeer

Elektrolyser en turbine aangesloten op net

Voor het project Duwaal is gekozen voor een hybride systeem, waarbij zowel de elektrolyser als de turbine blijven aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze opzet vermindert de impact van veranderende windkracht op de waterstofproductie èn maakt het tevens mogelijk om snel te reageren op de elektriciteitsmarkt die op windrijke en zonnige dagen vaak lage prijzen kent. HYGRO en Ohmium hebben in de strategische  samenwerking ook vastgelegd dat ze zullen onderzoeken hoe ze elkaars productportfolio’s kunnen verbeteren en gezamenlijk de markt kunnen versterken en uitbreiden.

Fotobijschrift: Hugo Groenemans, CEO van HYGRO (links), en Arne Ballantine, CEO van Ohmium (rechts), ondertekenen de overeenkomst tijdens de World Hydrogen Summit 2024.

Gerelateerd