Vaar mee door waterstofproeftuin Den Helder

Datum: 07-12-2022

Waterstof is nu direct beschikbaar om te bunkeren in de Port of Den Helder en de C-Boat en Watertaxi hebben alvast geoefend en getest hoe ze met waterstof veilig kunnen tanken.

|
|
Vaar mee door waterstofproeftuin Den Helder

Onderdeel project ZepHYros

De waterstofproeftuin is een van de projecten binnen het Programma Green Shipping Waddenzee. Deze is tot stand gekomen met steun van het Waddenfonds, Investeringskader Waddengebied en de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland. De waterstofproeftuin in Den Helder maakt daarnaast tevens onderdeel uit van het project ZepHYros en wordt gesteund door de Regio Deal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland.

Eerste stap naar emissieloze haven

De proeftuin laat potentiële gebruikers van waterstof in de maritieme sector kennismaken met de technologie aan de hand van een praktijkervaring. Hiervoor zijn twee vaartuigen aangekocht met waterstof-elektrische aandrijving, te weten de H2 Coach Boat en de watertaxi van SWIM. De eerste heeft de eerste rondjes inmiddels gevaren, de tweede wordt naar verwachting in januari te water gelaten.

Met de proeftuin zet PoDH een eerste stap richting een emissieloze zeehaven. De proeftuin wil potentiële gebruikers interesseren voor een mogelijke overstap naar het gebruik van waterstof in hun eigen gebruiksvoering. Het  project loopt tot en met 26 januari 2023. Ben jij als maritieme gebruiker, technische partij of publieke instelling benieuwd wat varen op waterstof voor jou kan betekenen? Meld je dan op tijd aan, want vol is vol. Aanmelden kan via de link hieronder.

 

Gerelateerd