[Video] Van biogas naar superfood

Datum: 27-06-2024
Tijd: 15:24

Naast waterstof is biogas een essentieel onderdeel van de energietransitie. Biovergister Sustenso is hier een belangrijke speler. Dit voorjaar verkocht Sustenso de biogasfabriek aan energiereus Engie. Maar dat betekent niet dat de oprichters nu op hun lauweren gaan rusten. 

|
|
Van biogas naar superfood

Het begon allemaal 8 jaar geleden met een ontmoeting tussen Hans van der Weide en Prof. Dr. Joost Teixeira de Mattos. Samen brachten ze het idee tot leven om de overtollige CO2 van biogasproductie te gebruiken voor algenkweek. Willem Bas sloot zich aan bij het team en samen werkten ze hard aan de realisatie van een biogasfabriek, die kwam te staan bij Investa in Alkmaar. Vandaag de dag wordt het geproduceerde biogas direct in het gasnet gepompt, genoeg om een flinke woonwijk van gas te voorzien.

De algenkweek is niet zomaar een bijzaak voor Sustenso. Met een  demonstratie-installatie hebben ze inmiddels bewezen dat een directe koppeling tussen CO2-afvang en algenkweek niet slechts mogelijk is, maar ook zeer effectief. De volgende stap? Een grootschalige fabriek die optimaal gebruik maakt van zonlicht in een speciaal ontworpen broeikas. Deze vooruitstrevende aanpak belooft een aanzienlijke impact op de duurzame voedselproductie.

In de video laten ze zien waaraan ze werken en vertellen ze over hun groene plannen.

Gerelateerd