Willem-Alexander geeft startsein voor aanleg eerste deel waterstofbackbone

Datum: 30-10-2023

Het landelijke waterstofnetwerk verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar en met Duitsland en België. In Noord-Holland krijgen het Noordzeekanaalgebied (NZKG) en Den Helder een directe aansluiting op het netwerk.

|
|
Willem-Alexander geeft startsein voor aanleg eerste deel waterstofbackbone

Stapsgewijze ontwikkeling

Koning Willem-Alexander verrichtte de officiële starthandeling voor de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk op vrijdag 27 oktober bij Rotterdam. Aansluitend sprak de koning met diverse betrokken organisaties uit binnen- en buitenland over de verduurzaming van het bedrijfsleven, de rol van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem, het transport van waterstof en over importmogelijkheden.

Gasunie ontwikkeld het waterstofnet stap voor stap. Het eerste deel van het landelijke netwerk, een traject van meer dan 30 kilometer, loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, en kan naar verwachting in 2025 in gebruik genomen worden. Richting het noorden loopt het netwerk verder via het industriële cluster NZKG. Een aftakking naar Den Helder staat in de planning voor realisatie voor 2030. Het landelijke netwerk krijgt uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen die zullen worden hergebruikt. Het netwerk zal verbindingen hebben met grootschalige waterstofproductiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen- en buitenland die waterstof gaan gebruiken om te verduurzamen.

Mijlpaal

 

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie: “De start van de bouw van het waterstofnetwerk vandaag is een belangrijke mijlpaal. Nederland heeft grote waterstofambities: waterstof is bij uitstek geschikt om onze industrie te verduurzamen en biedt economische kansen voor Nederland als belangrijke schakel in Noordwest-Europa. Dit landelijke netwerk is daarvoor onmisbaar. Ik ben trots dat wij als eerste land starten met de bouw van een nationaal netwerk.”

Gerelateerd