H2 Backbone

Den Helder krijgt een directe aansluiting op de H2 Backbone, het landelijk hoofdnetwerk voor waterstof. Dit hoofdnetwerk gaat grootschalige waterstofproductiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen- en buitenland met elkaar verbinden.

|
|
H2 Backbone

De aanleg van het landelijke netwerk is in oktober 2023 van start gegaan. Tot 2030 ontwikkelt Gasunie een aaneengesloten netwerk dat onze havens en industriële clusters met waterstofopslag en onze buurlanden zal verbinden. Via een aftakking krijgt Den Helder – als beoogde locatie voor grootschalige productie van gedecarboniseerde waterstof (H2 Gateway) en toekomstige aanlandhaven van groene waterstof – directe aansluiting op de backbone. 

Nederland heeft alles in huis om van waterstof een succes te maken. Door de ligging aan een ondiepe zee die uitermate geschikt is voor het plaatsen van windmolens en de aanwezige infrastructuur voor transport en opslag kunnen we ambitieus inzetten op CO2-vrije waterstof: van de grootschalige productie, het transport in binnen- en buitenland tot en met de opslag.

De ontwikkeling van de landelijke waterstofinfrastructuur gebeurt stap voor stap, beginnend in de industriële regio’s. Met de backbone krijgen alle industriële regio’s toegang tot waterstofinfrastructuur en maken we van Nederland de waterstofhaven van Europa.

Status: Aanleg is begonnen

Wil je meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? In de WaterstofNHN community vind je meer informatie over de projecten en kom je in contact met betrokken partijen. Ga met elkaar in gesprek, stel vragen en ontdek nieuwe kansen en initiatieven voor waterstof. 

Meld je direct aan op het
Community platform
Gerelateerd