Koning bezoekt tijdens vaartocht op Noordzee ook PosHYdon-project

Datum: 25-08-2022

Koning Willem Alexander vaart op donderdag 25 augustus langs diverse locaties op de Noordzee voor de toekomst van energie. Tijdens de tocht neemt hij ook een kijkje op het platform van Neptune Energy, waar de groene waterstofpilot PosHYdon in voorbereiding is.

|
|
Koning bezoekt tijdens vaartocht op Noordzee ook PosHYdon-project

Stopcontact op zee

De koning begint zijn werkbezoek op één van de transformatorplatforms van het Net op Zee project voor de Hollandse Kust (zuid). Via dit ‘stopcontact op zee’ gaat de elektriciteit die wordt opgewekt in het gelijknamige windpark naar land. Ook het momenteel in aanbouw zijnde windpark dat gedeeld eigendom is van Vattenfall, BASF en Allianz, wordt hierbij aangedaan.

Vervolgens zet hij de reis voort naar het Q13a-A platform van Neptune Energy, waar de groene waterstofpilot PosHYdon in voorbereiding is. TNO en Investa zijn bij dit project betrokken als partners. Het PosHYdon-project is bedoeld om ervaring op te doen met offshore productie van groene waterstof op een werkend platform. De lessen die hier worden geleerd, kunnen de verdere uitrol van het energiesysteem van de toekomst versnellen.

Lees hier meer over PosHYdon en Investa

Oceans of Energy

Na het bezoek aan het Neptune-platform vervolgt de bootreis langs Oceans of Energy, een pilotproject voor het testen van drijvende zonnepanelen. Omdat in Nederland op land niet genoeg geschikte ruimte is om energie op te wekken met zonnepanelen, is grootschalige uitrol op zee nodig om de energietransitie te doen slagen. Tot besluit van het werkbezoek op zee gaat de koning in gesprek met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen en organisaties.

Gerelateerd