NXT Mobility opent eerste waterstoftankstation in regio Alkmaar

Datum: 18-01-2024

Na een uitgebreide pilot-fase werd de waterstoftankinstallatie van de NXT Energy Hub op bedrijventerrein De Boekelermeer op vrijdag 19 januari officieel geopend.

|
|
NXT Mobility opent eerste waterstoftankstation in regio Alkmaar

Compleet aanbod duurzame energie

De opening van het waterstoftankstation – het eerste in de regio Alkmaar – markeert een belangrijke mijlpaal voor NXT Mobility (onderdeel van de GP Groot groep). Op het station kunnen vrachtwagens en bussen (350 bar) als personenauto’s (700 bar) waterstof tanken. Daarnaast kunnen ze hier terecht  voor uiteenlopende duurzame energieproducten, zoals duurzame diesel en LNG en binnenkort ook voor elektrische laden met ultrasnelle laadpunten.

De officiële opening werd verricht door wethouder ‘mobiliteit’ Christiaan Peetoom van Alkmaar (headerfoto links) en gedeputeerde Jeroen Olthof (rechts) van de provincie Noord-Holland. Peetoom benadrukte de lokale impact. “Het rijden op waterstof in- en rond Alkmaar is mede door dit initiatief een reële optie geworden. Dat GP Groot zelf ook vijf voertuigen op waterstof inzet, laat zien dat het kan en ik hoop dat anderen dit voorbeeld volgen.”

Regionale productie waterstof

Het NXT waterstoftankstation maakt deel uit van het project ‘Van wind naar wiel‘, een onderdeel van Duwaal. Dit project richt zich op de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie in Noord-Holland. Het doel is om een keten van waterstofproductie, -distributie en -gebruik op te zetten. Regionale productie van waterstof met de Hygro waterstofwindmolen speelt hierin een belangrijke rol. Zodra de met windkracht geproduceerde waterstof beschikbaar is, zal deze worden aangeboden op de NXT Energy Hub in Alkmaar.

Nieuwe mogelijkheden

Gedeputeerde Jeroen Olthof zei dit laatste als een cruciale ontwikkeling te zien. “Door de regionale productie en het gebruik van groene waterstof te bevorderen, worden er nieuwe mogelijkheden voor schone mobiliteit geopend en dragen we bij aan een duurzame toekomst. Het is goed om te zien dat private ondernemingen, zoals GP Groot groep, waartoe NXT Mobility behoort, hier ook stappen in zetten.”

Het NXT waterstoftankstation is gebouwd door de Nederlandse fabrikant Resato en werd mede mogelijk gemaakt dankzij een DKTI subsidie voor  innovatie in de transportsector.

Gerelateerd