Zephyros

Stimuleert het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector en de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur in het Waddengebied.

|
|
ZepHYros

ZepHYros stimuleert de ontwikkeling van een groene  waterstof-infrastructuur en het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector. Om hier te komen, voorziet het project in de realisatie van een complete keten, van aanbod tot en met vraag. Deze omvat de aanleg van een zonnepark voor het opwekken van duurzame energie, de bouw van een elektrolyser voor de productie van waterstof, en de aanleg van een buisleiding voor transport van waterstof naar een waterstoftankvoorziening.

In april 2024 stapte de Noorse energiereus Statkraft in het waterstofproject Zephyros om samen met Port of Den Helder de ontwikkeling van een elektrolyser te onderzoeken (zie nieuwsbericht). Statkrafts eerste elektrolyser in Nederland komt aan de Oostoever en zet opgewekte hernieuwbare stroom om in groene waterstof, waarmee het in eerste instantie groene waterstof beschikbaar maakt voor de lokale afnemers. Hierbij streeft Europa’s grootste hernieuwbare energieproducent uiteindelijk naar circa 15 tot 20 duizend ton groene waterstofproductie per jaar.

Zephyros  wil de ontwikkeling op gang brengen van een maritieme waterstofinfrastructuur en moet de werking aantonen van waterstoftechnologie in de maritieme sector; van opwekking van stroom en proeductie van waterstof door middel van elektrolyse tot en met de toepassing van waterstof voor het aandrijven van schepen (‘well-to-propeller’). Tevens beoogt het project te bewijzen dat het commercieel haalbaar is om op groene waterstof te varen.

Onderdeel hiervan is het opzetten van een waterstof proeftuin rond de haven van Den Helder. De proeftuin laat potentiële gebruikers van waterstof door middel van twee waterstof-elektrisch aangedreven boten op praktische wijze kennismaken met waterstoftechnologie. (Lees hier het verslag.)

Video afspelen over Zephyros placeholder video

Wil je meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? In de WaterstofNHN community vind je meer informatie over de projecten en kom je in contact met betrokken partijen. Ga met elkaar in gesprek, stel vragen en ontdek nieuwe kansen en initiatieven voor waterstof. 

Meld je direct aan op het
Community platform
Gerelateerd