ZepHYros

Stimuleert het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector en de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur in het Waddengebied.

|
|
ZepHYros

ZepHYros stimuleert de ontwikkeling van een groene  waterstof-infrastructuur en het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector. Om hier te komen, voorziet het project in de realisatie van een complete keten, van aanbod tot en met vraag. Deze omvat de aanleg van een zonnepark voor het opwekken van duurzame energie, de bouw van een elektrolyser voor de productie van waterstof, en de aanleg van een buisleiding voor transport van waterstof naar een waterstoftankvoorziening.

Onderdeel van het project zijn twee waterstofvaartuigen die waterstof bunkeren bij een openbare waterstoftankvoorziening, die in november 2022 in gebruik is genomen. ZepHYros moet de werking aantonen van waterstoftechnologie in de maritieme sector; van opwekking van stroom tot en met de toepassing van waterstof voor het aandrijven van schepen (‘well-to-propeller’). Tevens beoogt het project te bewijzen dat het commercieel haalbaar is om op groene waterstof te varen.

Tekst gaat verder onder de video.

Play Video about Zephyros placeholder video

Waterstof proeftuin

Doel van het ZepHYros project is het technisch en commercieel valideren van innovatieve waterstoftechnologie voor vaartuigen in een realistische gebruiksomgeving. Onderdeel hiervan is het opzetten van een waterstof proeftuin rond de haven van Den Helder. De proeftuin laat potentiële gebruikers van waterstof in de maritieme sector door middel van twee waterstof-elektrisch aangedreven boten – de H2 Coach Boat en de watertaxi van SWIM  – op praktische wijze kennismaken met waterstoftechnologie.

Status: Procedures voor aanvraag bouwvergunningen elektrolyser en tankstations zijn gestart. Habbeke Shipyards investeert in 2 proefschepen.

Zephyros schematisch overzicht van projecten

Wil je meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? In de WaterstofNHN community vind je meer informatie over de projecten en kom je in contact met betrokken partijen. Ga met elkaar in gesprek, stel vragen en ontdek nieuwe kansen en initiatieven voor waterstof. 

Meld je direct aan op het
Community platform
Gerelateerd