ZepHYros

Stimuleert het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector en de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur in het Waddengebied.

|
|
ZepHYros

Op dit moment is er nog geen (groene) waterstof-infrastructuur in de Waddenzeehavens. ZepHYros stimuleert de ontwikkeling van een waterstof-infrastructuur en het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector. Om hier te komen, voorziet het project in de realisatie van een zonnepark voor het opwekken van duurzame energie, de bouw van een elektrolyzer voor de productie van waterstof en de aanleg van een buisleiding voor transport van waterstof naar een waterstoftankvoorziening.

Aan de vraagzijde voorziet het project in de bouw van twee waterstofvaartuigen die waterstof bunkeren bij een openbare waterstoftankvoorziening. ZepHYros moet de werking aantonen van groene waterstoftechnologie in de maritieme sector; van opwekking van groene stroom tot aan de toepassing van waterstof in schepen (van ‘well-to-propeller’). Ook moet het project bewijzen dat het commercieel haalbaar is om op groene waterstof te varen.

Play Video about Zephyros placeholder video

Status: Procedures voor aanvraag bouwvergunningen elektrolyser en tankstations zijn gestart. Habbeke Shipyards investeert in 2 proefschepen.

Visuele weergave van Zephyros
Zephyros schematisch overzicht van projecten

Wil je meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? In de WaterstofNHN community vind je meer informatie over de projecten en kom je in contact met betrokken partijen. Ga met elkaar in gesprek, stel vragen en ontdek nieuwe kansen en initiatieven voor waterstof. 

Meld je direct aan op het
Community platform
Gerelateerd