Waterstofleiding gaat waterstofmolen Wieringermeer verbinden met tankstation Avia Marees

Datum: 23-11-2023

Bij de HYGRO waterstofwindmolen in de Wieringermeer vond woensdag 22 november de kick-off plaats voor de aanleg van een waterstofpijplijn die de windmolen moet gaan verbinden met het nabijgelegen ‘mobiliteitsplein’ van AVIA Marees. Hiervoor laat HYGRO overigens nog wel een haalbaarheidsonderzoek verrichten.

|
|
Waterstofleiding gaat waterstofmolen Wieringermeer verbinden met tankstation Avia Marees

Duurzaam geproduceerde waterstof

De waterstofwindmolen en pijpleiding zijn onderdeel van het koepelproject ‘Duwaal, van wind tot wiel’, Dit project richt zich op het gebruik van waterstof voor transportdoeleinden en is mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland. Doel is het produceren en aanbieden van duurzame waterstof tegen kosten die vergelijkbaar zijn met die van diesel. Om dit te bereiken wordt binnen het project de hele waterstofketen op elkaar afgestemd.

Aan de basis staat de HYGRO waterstofmolen; een windturbine met daarbij een elektrolyser om waterstof te produceren. De molen staat op het windturbinetestveld van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in de Wieringermeer. Vanaf hier is het ca vijf kilometer naar het tankstation van AVIA Marees’ een afstand die middels een pijplijn zou moeten worden overbrugd. HYGRO laat hiervoor nog een haalbaarheidsonderzoek doen. Vanaf het tankstation vindt verdere distributie plaats naar andere tankstations, bouwplaatsen, agrariërs en andere afnemers. De elektrolyse-installatie bij de windmolen zal in 2025 gereed zijn.

Waterstofeconomie in ontwikkeling

De afgelopen jaren zijn in Noord-Holland Noord verschillende projecten gerealiseerd die tot doel hebben de mogelijkheden van deze waterstof te onderzoeken. ‘Duwaal, van wind tot wiel’ is hier een voorbeeld van, maar ook het Fieldlab Waterstof in Agri dat recent van start ging. Binnen het Fieldlab Waterstof gaan agrarische ondernemers aan de slag met de toepassing van waterstof in hun bedrijf.

Onder de naam H2Gateway werken verschillende partners aan een plan voor de bouw van een waterstoffabriek voor de productie van waterstof. Daarmee kunnen we grote industriële clusters in Nederland verduurzamen.

Zephyros placeholder video

Diverse waterstofprojecten in Den Helder

In de haven van Den Helder lopen verschillende samenhangende waterstofprojecten die mede dankzij de Regio Deal gestart zijn. Een daarvan is het project Zephyros. Het doel: zero emissie in de haven van Den Helder door het gebruik van waterstof voor transport over de weg en de Waddenzee.

Een andere mooie ontwikkeling is het project Walstroom. Met een waterstof aangedreven aggregaat kunnen we elektriciteit leveren aan schepen als ze aangemeerd liggen. En ook voor andere gebruikers van elektriciteit in de haven. 

Gerelateerd